انواع سبک رهبری سازمانی می تواند به شما کمک کند بفهمید کدام نوع رهبری در یک موقعیت خاص برای شما مناسب است.یک واقعیت اصلی وجود دارد، که هیچ سبک رهبری کاملی وجود ندارد که برای هر سازمان در هر موقعیتی کار کند. هر دو شرکت نوپای کوچک و چندملیتی نیازها و چالش های متفاوتی دارند و اغلب به سبک های رهبری متفاوتی در مدیریت نیاز دارند.سبک های رهبری به رویکرد رفتاری اطلاق می شود که رهبران برای تاثیرگذاری، ایجاد انگیزه و هدایت پیروان خود به کار می گیرند. یک سبک رهبری تعیین می کند که رهبران چگونه برنامه ها و استراتژی ها را برای رسیدن به اهداف مشخص اجرا می کنند در حالی که انتظارات ذی نفعان و سلامت و صحت تیم خود را در نظر می گیرند.
انواع سبک رهبری
سبک رهبری دموکراتیک
از انواع سبک رهبری سبک رهبری دموکراتیک می باشد. یک سبک رهبری دموکراتیک جایی است که یک رهبر براساس ورودی دریافتی از اعضای تیم تصمیم گیری می کند. این یک سبک رهبری مشارکتی و مشورتی است که در آن هر عضو تیم فرصتی برای کمک به مسیر پروژه های در حال انجام دارد. با این حال، رهبر مسئولیت نهایی تصمیم گیری را بر عهده دارد.
رهبری دموکراتیک یکی از محبوب ترین و موثرترین سبک های رهبری است؛ زیرا توانایی آن در ارائه صدایی به کارمندان سطح پایین، آن را به همان اندازه در سازمان مهم می کند. این سبکی است که شبیه به نحوه تصمیم گیری در اتاق های هیات مدیره شرکت است. رهبری دموکراتیک می تواند در رای گیری برای تصمیم گیری به اوج برسد.
رهبری دموکراتیک همچنین شامل تفویض قدرت به افراد دیگری است که وظایف کاری را تعیین می کنند. این برنامه از مهارت ها و تجربیات اعضای تیم در انجام وظایف استفاده می کند.
سبک رهبری دموکراتیک خلاقیت و تعامل اعضای تیم را تشویق می کند که اغلب منجر به رضایت شغلی بالا و بهره وری بالا می شود. با این حال، ایجاد یک اجماع در میان اعضای تیم می تواند زمان بر و پرهزینه باشد، به خصوص در مواردی که تصمیمات باید به سرعت گرفته شوند.
مزایا
آن ها شامل اعضای تیم در تصمیم گیری و پرورش حس مالکیت و تعهد در تیم هستند.
علاوه بر این، این رویکرد رهبری به کارمندان کمک می کند احساس ارزشمندی کنند و صدایی داشته باشند. در اصل، این امر منجر به افزایش رضایت شغلی و انگیزه می شود.
معایب
سبک دموکراتیک رهبری می تواند به دلیل بحث ها و اجماع سازی کندتر باشد.
رهبری دموکراتیک می تواند منجر به اختلافات شود، و درگیری میان اعضای تیم نیز ممکن است به وجود آید، بنابراین نیازمند حل موثر تعارض است.
رهبران دموکرات اغلب ویژگی های زیر را دارند:
اختصاصی
هم کاری
ارتباط دهنده موثر
توانمندسازی
حامی و همدل
اعتماد سازی
هوش هیجانی
سبک رهبری اقتدارگرا
این نوع رهبر که “سبک استبدادی رهبری” نیز نامیده می شود، کسی است که در درجه اول روی نتایج و کارایی تیم متمرکز است. رهبران مستبد اغلب به تنهایی یا با یک گروه کوچک و قابل اعتماد تصمیم گیری می کنند و انتظار دارند کارمندان دقیقا همان کاری را انجام دهند که از آن ها خواسته می شود.
رهبران مستبد معمولا اعتماد به نفس دارند و انگیزه خود را از دست می دهند. آن ها به طور واضح و مداوم ارتباط برقرار می کنند، قابل اعتماد هستند و از قوانین پیروی می کنند. آن ها برای محیط های بسیار ساختاریافته ارزش قائل هستند و طرفدار محیط های کاری تحت نظارت هستند.
مزایا
رهبری مقتدرانه امکان اقدام سریع و قاطع در بحران ها را فراهم می کند
علاوه بر این، این سبک رهبری جهت گیری ها و دستورالعمل های روشنی را فراهم می کند و ابهام را به حداقل می رساند.
معایب
مشارکت محدود در تصمیم گیری در سبک رهبری استبدادی ممکن است باعث شود اعضای تیم احساس بی ارزشی یا کم ارزش بودن کنند.
علاوه بر این، عدم ورود دیگران نیز می تواند مانع از تولید ایده های تازه و دیدگاه های متنوع شود.
رهبری استبدادی معمولا با موارد زیر مشخص می شود:
تصمیم گیری متمرکز
ارتباط مستقیم و از بالا به پایین
هیات کوچک
استقلال محدود برای اعضای تیم
تاکید بر سلسله مراتب و جایگاه
مقاومت در برابر بازخورد یا انتقاد
سبک رهبری بروکراتیک
از انواع سبک رهبری سبک رهبری بروکراتیک می باشد.رهبران بروکراتیک شبیه به رهبران استبدادی هستند به این صورت که این رهبران از اعضای تیم خود انتظار دارند که قوانین و رویه ها را دقیقا به صورت مکتوب دنبال کنند. سبک بروکراتیک بر وظایف ثابت در یک سیستم سلسله مراتبی تمرکز دارد، که در آن هر کارمند یک لیست مشخص از مسئولیت ها دارد، و نیاز کمی به هم کاری و خلاقیت وجود دارد.
این سبک رهبری در صنایع بسیار منظم یا در بخش هایی مانند امور مالی، بهداشت و درمان یا دولت بسیار موثر است. اگر جزئیات گرا و وظیفه محور باشید، قوانین و ساختار ارزشی داشته باشید، اراده قوی و خود منضبط داشته باشید و اخلاق کاری خوبی داشته باشید، این سبک می تواند با رویکرد رهبری شما سازگار باشد.
مزایا
تاکید رهبری بر به حداقل رساندن خطرات با رعایت پروتکل ها و دستورالعمل های تعیین شده
آن ها ساختارها، قوانین و فرایندهای شفافی را ایجاد می کنند که کارایی، ثبات و نظم را در سازمان ارتقا می دهند.
معایب
این رهبران تمایل دارند پایبندی به قوانین و رویه های تثبیت شده را نسبت به انطباق پذیری در اولویت قرار دهند، در نتیجه آن ها را در رویکرد خود انعطاف ناپذیر و سفت و سخت می کنند.
علاوه بر این، آن ها اغلب وظایف و مسئولیت ها را به شدت کنترل می کنند و استقلال فردی و قدرت تصمیم گیری را محدود می کنند.
برخی از ویژگی های کلیدی رهبری بروکراتیک عبارتند از:
تصمیم گیری متمرکز
پایبندی جدی به قوانین و رویه ها
زنجیره فرماندهی
استقلال محدود
سبک رهبری کاریزماتیک
رهبر کاریزماتیک در مقابل بوروکرات قرار می گیرد. قدرت آن ها در شخصیت و وجودشان نهفته است، نه در قدرتی که شرکت به آن ها می دهد.رهبری از طریق کاریزما می تواند موثر و الهام بخش باشد، درست مانند یک رهبر تحول گرا. تفاوت این است که اثرات رهبری تحول آفرین پس از حرکت رهبر همچنان باقی می ماند. الهام گرفتن از رهبران کاریزماتیک زمانی که انجام می دهند ناپدید می شود.
مزایا
این رهبران می توانند از طریق اشتیاق، انرژی و کاریزمای خود الهام بخش دیگران باشند و به آن ها انگیزه دهند.
آن ها همچنین یک فضای کاری خوش بینانه ایجاد می کنند و روحیه و تعامل بالا را تقویت می کنند.
معایب
توانایی های متقاعد کننده آن ها می تواند برای اهداف خود – خدمت بدون در نظر گرفتن بهترین منافع سازمان یا تیم مورد استفاده قرار گیرد.
تمرکز بر الهام بخشی و انگیزه بخشی ممکن است جنبه های عملی اجرا را تحت الشعاع قرار دهد.
سبک رهبری بدون مداخله (laissez-faire)
سبک رهبری بدون مداخله برخلاف نوع رهبری استبدادی است و بیشتر بر محول کردن بسیاری از وظایف به اعضای تیم و ارائه کم ترین نظارت تمرکز دارد. از آنجا که یک رهبر آزادکار وقت خود را به شدت صرف مدیریت کارمندان نمی کند، آن ها اغلب زمان بیشتری برای پروژه های دیگر دارند.
مدیران زمانی می توانند از سبک رهبری بدون مداخله استفاده کنند که همه اعضای تیم بسیار باتجربه، آموزش دیده و نیازمند نظارت کمی باشند. با این حال، اگر کارمندان در مورد انتظارات رهبر خود دچار سردرگمی شوند، یا اینکه برخی از اعضای تیم برای خوب کار کردن به انگیزه و مرزه ای ثابت نیاز داشته باشند، می توانند باعث کاهش بهره وری شوند.
مزایا
رهبران بدون مداخله افراد را با استقلال، ترویج خلاقیت و ابتکار توانمند می کنند.
علاوه بر این، در این نوع رهبری، کارمندان به مالکیت کار خود تشویق می شوند که منجر به افزایش انگیزه شخصی می شود.
معایب
این نوع رهبری می تواند فاقد ساختار و راهنمایی باشد و باعث شود کارمندان احساس گم شدن یا عدم اطمینان کنند.
آزادی و استقلال اعطا شده در رهبری لایپزیک همچنین می تواند منجر به عدم پاسخگویی و کاهش بهره وری کلی شود.
رهبری معامله گر
رهبری معامله گر کوتاه مدت تر است و می توان آن را به عنوان نوعی معامله “دادن و گرفتن” توصیف کرد. اعضای تیم توافق می کنند که در پذیرش شغل از رهبر خود پیروی کنند؛ بنابراین، این یک معامله شامل پرداخت برای خدمات ارائه شده است. کارمندان دقیقا به خاطر کاری که انجام داده اند پاداش می گیرند. اگر به هدف مشخصی برسید، پاداشی را دریافت می کنید که به شما وعده داده شده است. این موضوع به خصوص در مشاغل فروش و بازاریابی صدق می کند.
رهبری معامله گر نقش ها و مسئولیت های هر یک از اعضای تیم را تعیین می کند و کار را تشویق می کند تا طبق برنامه زمان بندی شده تکمیل شود. مواردی وجود دارد که در آن ها برنامه های تشویقی می توانند بیش از حقوق معمول به کار گرفته شوند. علاوه بر مشوق ها، مجازات هایی برای تنظیم نحوه انجام کار اعمال می شود.
رهبری معامله گر یک روش مستقیم تر رهبری است که سردرگمی بین رهبر و زیردست را از بین می برد، و وظایف به وضوح توسط رهبر نوشته می شوند. با این حال، به دلیل محیط سخت و انتظارات مستقیم، ممکن است خلاقیت و نوآوری را مهار کند. همچنین می تواند منجر به رضایت شغلی کم تر و گردش مالی بالای کارمندان شود.
مزایا
این رهبران انتظارات، اهداف و استانداردهای عملکردی واضحی را ایجاد می کنند و اطمینان حاصل می کنند که دیگران آنچه را که از آن ها انتظار می رود درک می کنند و در نتیجه پاسخگویی را ارتقا می دهند.
آن ها از پاداش و شناخت برای ایجاد انگیزه و ترغیب اعضای تیم خود، افزایش بهره وری و عملکرد استفاده می کنند.
معایب
این نوع رهبری در درجه اول بر حفظ فرایندهای موجود و دستیابی به اهداف تعیین شده تمرکز دارد. نیازی به گفتن نیست که این کار می تواند نوآوری و خلاقیت را در تیم خفه کند.
رویکرد تعاملی این سبک رهبری همچنین می تواند منجر به فقدان فرصت های رشد شخصی و حرفه ای برای اعضای تیم شود.
رهبری تحول گرا
رهبری تحول گرا به معنای تغییر کسب وکار یا گروه ها با الهام بخشیدن به اعضای تیم برای افزایش بار خود و رسیدن به چیزی است که هرگز فکر نمی کردند قادر به انجام آن باشند. رهبران تحول گرا بهترین ها را از تیم خود انتظار دارند و همواره آن ها را تحت فشار قرار می دهند تا کار، زندگی و کسب وکار آن ها دچار تحول یا بهبود قابل توجهی شود.
رهبری تحول گرا در مورد ایجاد تغییر در سازمان ها و مردم است. این تغییر و تحول با انگیزه دادن به اعضای تیم برای فراتر رفتن از منطقه آسایش و دستیابی به چیزی فراتر از توانایی های درک شده آن ها انجام می شود. رهبران تحول آفرین برای موثر بودن باید دارای سطوح بالایی از یکپارچگی، هوش هیجانی، چشم انداز مشترک از آینده، همدلی و مهارت های ارتباطی خوب باشند.
چنین سبکی از رهبری اغلب با سازمان های با رشد بالا در ارتباط است که مرزه ای نوآوری و بهره وری را جابجا می کنند. عملا، چنین رهبرانی تمایل دارند وظایفی را به کارمندان محول کنند که با گذشت زمان، سخت تر می شوند.
با این حال، رهبران تحول گرا در معرض خطر از دست دادن مسیر منحنی های یادگیری فردی هستند زیرا برخی از اعضای تیم ممکن است راهنمایی و هدایت مناسبی برای عبور از وظایف چالش برانگیز دریافت نکنند. در عین حال، رهبران تحول آفرین می توانند از طریق اعتماد و دیدگاه مشترک بین رهبر و کارمندان، به بهره وری و تعامل بالا منجر شوند.
مزایا
رهبران تحول گرا خلاقیت را تشویق می کنند، وضع موجود را به چالش می کشند و فرهنگ بهبود و رشد مستمر را پرورش می دهند.
به علاوه، آن ها یک محیط کاری حمایتی و توانمند ایجاد می کنند که حس رضایت، روحیه و انگیزه را در میان کارمندان تقویت می کند.
معایب
انتظارات و انگیزه بالای رهبران تحول گرا گاهی اوقات می تواند منجر به افزایش فشار و حجم کار برای کارمندان شود.
علاوه بر این، رهبران تحول آفرین، که با دنبال کردن اهداف سازمانی هدایت می شوند، ممکن است نیازهای توسعه ای تک تک اعضای تیم را نادیده بگیرند.
رهبری آینده نگر
یک رهبر آینده نگر استانداردهای بلندپروازانه ای را تعیین می کند و انتظار دارد کارمندان این اهداف را دقیقا به شیوه ای که تعیین کرده اند، برآورده کنند. این رهبران انتظار بهره وری و خروجی های باکیفیت از کارمندان دارند و ممکن است برای اطمینان از انجام صحیح و به موقع کارها وارد عمل شوند.
مزایا
رهبران آینده نگر با دیدگاه خود نسبت به آینده الهام بخش و به دیگران انگیزه می دهند
آن ها با به چالش کشیدن وضعیت موجود و ترویج ایده های جدید، تفکر خلاق و نوآوری را تشویق می کنند.
معایب
آن ها در برقراری ارتباط با چشم انداز بزرگ خود با مشکل مواجه می شوند که می تواند منجر به سوتفاهم یا سردرگمی در میان اعضای تیم شود.
رهبران آینده نگر همچنین ممکن است اهداف بلندپروازانه ای ایجاد کنند که دستیابی به آن ها چالش برانگیز باشد، به طور بالقوه فشار ایجاد کنند و انتظارات غیرواقعی را پرورش دهند.
رهبری استراتژیک
رهبران استراتژیک بین عملیات اصلی یک شرکت و فرصت های رشد آن قرار می گیرند. این شکل از رهبری نیاز به چشم انداز، آگاهی رقابتی، و سازگاری دارد.
این رهبران بار منافع اجرایی را می پذیرند اما همچنین اطمینان حاصل می کنند که شرایط کاری برای دیگران پایدار است.
رهبران استراتژیک قصد دارند سازمان خود را به سمت اهداف بلند مدت هدایت کنند. با استفاده از این سبک رهبری، می توانید یک سازمان پیشرو، چابک و سازگار ایجاد کنید که بتواند در چشم انداز پویای کسب وکار امروزی رشد کند.
چگونه سبک رهبری را انتخاب کنیم؟
به عنوان کسی که به مسیر رهبری علاقه مند است یا به دنبال ساختار بیشتر در رویکرد رهبری فعلی خود است، انتخاب سبک رهبری که برای شما معتبر باشد، می تواند مفید باشد. برخی سوالاتی که ممکن است هنگام تلاش برای تعیین اینکه کدام سبک برای شما مناسب است از خود بپرسید عبارتند از:
برای اهداف یا روابط بیشتر چه ارزشی قائلم؟
آیا به ساختار اعتقاد دارم یا آزادی انتخاب؟
ترجیح می دهم به تنهایی تصمیم بگیرم یا به صورت جمعی؟
آیا روی اهداف کوتاه مدت تمرکز می کنم یا بلندمدت؟
آیا انگیزه از توانمندسازی می آید یا جهت گیری؟
پویایی یک تیم سالم به نظر من چگونه است؟
استراتژی های انتخاب
موارد بالا تنها چند نمونه از سوالاتی هستند که باید هنگام مطالعه سبک های رهبری از خود بپرسید تا به شما کمک کنند در مورد اینکه با کدام سبک بیش ترین ارتباط را دارید، تصمیم بگیرید. برای توسعه سبک رهبری خود این چهار استراتژی را در نظر بگیرید:
آزمایش کنید. رویکردهای متنوع را در شرایط مختلف امتحان کنید و به نتیجه توجه کنید.
به دنبال مربی بگردید. مشاوره دادن به یک رهبر با تجربه بیشتر از خودتان می تواند بینش خوبی در مورد چگونگی توسعه سبک آن ها و آنچه برای آن ها کار می کند، ارائه دهد.
از او بازخورد بخواهید. بازخورد سازنده به شما کمک می کند به یک رهبر موفق تبدیل شوید. از افرادی که به آن ها اعتماد دارید بازخورد بگیرید که پاسخ صادقانه ای به شما خواهد داد.
معتبر باشید. تلاش برای تکمیل یک سبک رهبری که در تضاد با شخصیت یا اخلاقیات شما باشد، غیر معتبر خواهد بود. سعی کنید سبک رهبری را انتخاب کنید که با نقاط قوت شما همخوانی داشته باشد و برای بهبود آن تلاش کنید.